FORHÅNDSOMTALE

LØPSOMTALE

PÅ KANTEN

LIVETIMING

RESULTATER

WEB-TV

NM i svømming, langbane 2013 - Aquarama, Kristiansand

Velkommen til NM i svømming på langbane i splitter nye Aquarama - Kristiansands storstue. Fire dager med kappestrid for å kåre Norges beste svømmere og Norges beste svømmeklubb står foran oss.

Aquarama ble åpnet i vår, og blir et kjærkomment tilskudd til Norges sparsommelige fauna av langbanebasseng, spesielt av typen som er operative i konkurranseøyemed.

Det første stevnet, Aquarama Open i juni, ble en stor suksess og har lagt standarden for kommende konkurranser. Et så stort innrykk av gode svømmere som bassenget ser i helgen har den imidlertid ikke sett før - bassengrekorder er garantert!

Les intervju med stevneleiar Hans Jacob Stoebner "på kanten".

Se tidskjema for stevnet her!

VM-klare favoritter
Som vanlig knyttes det størst spenning til våre aller beste: landslagssvømmerne.

De allerede VM-klare Ingvild Snildal (Asker), Lavrans Solli (BSC) og Henriette Brekke (SSC) forventes selvfølgelig å være blant de dominerende svømmerne under mesterskapet, selv om formtoppen må vente til seinere.

Det er også flere jenter som skal til VM. Landslagssjef Petter Løvberg har tatt ut et norsk stafettlag på 4x100 meter fri. Susann Bjørnsen og Monica W. Johannessen er de to resterende på det laget.

Cecilie W. Johannessen satte nylig norsk rekord på 50 meter fri, og er tilbake etter problemene påfølgende et opphold i Danmark for noen sesonger tilbake, men har slitt med sykdom den siste tiden og har derfor trukket seg fra VM-laget. Hun er påmeldt NM, så det skal bli spennende å se om hun stiller til start der.

En som også har hatt en trøblete sesong er Sara Nordenstam (OI). 30-åringen er likevel fast bestemt på å komme tilbake og har i diverse intervju gitt klart og tydelig beskjed om at vi ikke har sett det siste av henne.

VM-klare Solli er soleklar favoritt til kongepokalen på herresida, mens det kanskje er litt åpnere på jentesiden. Nordenstam vant i fjor, men i år er det vel Snildals tur?

Fortsetter juniorene fremgangen?
Junior-EM-svømmerne, ni i tallet, vil være nærmere formen enn de ovennevnte. Særlig knyttes det størst forventninger til Henrik Christiansen (LRK) etter to norske juniorrekorder nylig.

Kan Aquarama se Christiansen ta en av Gard Kvales (BSC) seniorrekorder? Eller vil Ole Martin Bjørlykke (Aalesund) fortsette sine fremganger og faktisk true Christiansen på de lengre distansene?

Armin Porobic (Lambertseter) imponerte stort under NM senior kortbane tidligere i år, hvor han utfordret Lavrans Solli mer enn noen hadde trodd på forhånd på ryggdistansene.

Det er særlig guttene som har imponert på juniorsiden, men kanskje kan vi også få se noen av jentene blande seg inn på seniornivå denne gangen? Sofie Reisænen (Vågsbygd) og Elise Næss Olsen (Asker) er to navn å sette en stjerne ved.

Sjekk hele uttaket til junior-EM her.

Flere favoritter
Apropos Kvale så er det interessant å se at han er påmeldt flere øvelser til dette mesterskapet. Norges mestvinnende svømmer noensinne på nasjonalt nivå er tydelig ute etter mer. Spenningsmomentet knytter seg til hvor godt den nåværende NTG/Bærum-treneren får trent til daglig.

Blant de allerede nevnte finner vi nok en stor andel av de norske mestrene, i alle fall på seniornivå for det kommende mesterskapet. I tillegg er det verdt å følge med på Sindri Thor Jakobsson (BS/Delfana), Niksa Stojkovski (Lambertseter) og Veronica Bjørlykke (Aalesund), som alle har flere topp-plasseringer etter påmeldingslistene.

Påmeldingslister er imidlertid en ting, resultatlister noe helt annet.

Kan noen utfordre Rung?
Blant de funksjonshemmeder er selvsagt Sarah Louise Rung den helt store attraksjonen. Rung er etterhvert et husholdningsnavn i Norge, langt utenfor svømmesporten, men det gror generelt bra på jentesiden.

Ingrid Djupskås, Mina-Marie Heyerdal Klausen (Drammen) og Ragna Forså (Mosjøen) er tatt ut til VM langbane i Montreal. De er i utgangspunktet i ulike klasser, men under NM konkurrerer de mot hverandre der den som er nærmest verdensrekord vinner.

På guttesiden vil det, som i de siste mesterskapene, bli utallige dueller mellom Marcus Haus (Eid) og Andreas Bjørnstad (Drammen).

Her er VM-troppen for funksjonshemmede.

Fortsetter under bildet.


De vanlige mistenkte i klubbkampen
Bergens Svømme Club har de siste NM vært overlegne på medaljestatistikken og sanket gull etter gull. Det er lite som tyder på at det vil forandre seg da de er storfavoritter på flere øvelser - og stiller med sine beste.

Byrival Bergensvømmerne tok nest flest gull under NM kortbane, men stiller uten flere av de som tok disse. De vant imidlertid poengkonkurransen, som de også gjorde under NM langbane i fjor, og er nok å regne med.

På juniorsiden var det imidlertid Lambertseter og Madla som var sterkest ved siste konkurranse, foran Bergensvømmerne og BSC. Mye vil handle om disse fire klubbene i sammendraget igjen, med Lørenskog-Rælingen og Bærumsvømmerne som outsidere - særlig på juniorsiden.

Lambertseter har blitt kraftig forsterket på guttesiden etter en rekke overganger i vår - det kan bli interessant å følge hvordan det slår ut.

Her på siden kan du følge stevnet direkte på web-tv eller via mer tradisjonelle livetiming ved å følge menypunktene øverst. Det vil i tillegg bli en tekstoppdatering til hvert løp under løpsomtale.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til!