FORHÅNDSOMTALE

LØPSOMTALE

PÅ KANTEN

LIVETIMING

RESULTATER

WEB-TV

NM i svømming på langbane 2015

Velkommen til stevnesiden for NM langbane som for første gang arrangeres i det nye hovedanlegget Alexander Dale Oen Arena. De syv bergensklubbene er arrangører, etter samme mal som Bergen Swim Festival.

Med fasilitetene i orden og erfarne arrangører ligger forholdene til rette for mye rask svømming under tidenes første langbane-NM i Bergen. Mesterskapet går lørdag til tirsdag.

For våre største profiler er stevnet siste test før VM i Kazan om en måneds tid, men vi kan neppe forvente at verken Henrik Christiansen (Skjetten), Lavrans Solli (Bærumsvømmerne) eller Cecilie Waage Johannessen (BSC) har toppet formen til mesterskapet.

Likevel blir det spennende å se hvordan de er i rute før VM, og man skal gjerne se tegn på at formen er på vei. Da kan man se tider ned mot deres personlige og norske rekorder.

Det er imidlertid mer et treningsstevne for de tre enn noen andre, og Henrik Christiansen tar det et steg lenger. Hardhausen er kjent for sin utholdenhet og store treningsmengder. Dette stevnet tar han en "Katinka Hosszu" og stiller til start på alle distansene.

Det kan kanskje gå utover hans muligheter til å vinne kongepokalen, en pokal som Johannessen er storfavoritt til på kvinnesiden.

Flere skal i aksjon
Stevnet er også siste test for gjengen som skal til Europeisk OL-festival for ungdommer. Seks svømmere (Astrid Julie Halvorsen (Skjetten), Malene Rypestøl (Varodd), Synne Hovden Eidheim (BS-LK), Tomoe Zenimoto Hvas (Bærumsvømmerne), Truls Wigdel (Madla) og André Klippenberg Grindheim (Karmøy)) av Olympiatopen til mesterskapet i Tbilisi. Disse 14-15-åringene er allerede på et nivå der de kan gjøre seg gjeldende høyt oppe på resultatlistene, særlig for junior, under NM.

Det første internasjonale mesterskapet er imidlertid VM for funksjonshemmede i Glasgow som starter 13. juli. Hele VM-troppen på seks svømmere, Adam Ismael Wenham (Tromsø), Andreas Bjørnstad (Drammen), Ingrid Thunem (Tromsø), Ingvild Bye (Kolbotn), Mina Marie Heyerdahl Klaussen (Drammen), Sarah Louise Rung (Madla), stiller i NM - og selv om de konkurrere i ulike klasser i VM vil de være konkurrenter i NM der prosenten de er fra verdensrekorden i sin klasse vil avgjøre.

Det gjør at svømmedronning Sarah Louise Rung nok en gang kan få tøff konkurranse, kanskje særlig av Ingrid Thunem.

Gode resultater
Flere svømmere har vært i aksjon internasjonalt allerede denne sommeren. Marte Løvberg (Lambertseter - 50m fri) og Ariel Braathen (BSC - 200m bryst) var begge i finale under European Games (junior-EM) i Baku. Løvberg satte sågar sin første norske juniorrekord da hun svømte 25,92 på 50 meter fri. Det skal bli interessant å se om de har klart å holde på formen frem mot NM langbane, da kan de være med å sette farge på mesterskapet og også utfordre seniorene.

Det er guttegenerasjonen som har fått mest skryt de senere årene, men altså jentene som markerte seg mest i Baku. Flere gutter gjorde imidlertid sakene sine bra også. Marius Solaat Rødland (BSC) var i semifinale på 50 meter butterfly, og Erik Gidskehaug (Madla) satte også personlige rekorder på de lange distansene. Disse vil nok være med å prege NM.

Flere profiler
På NM langbane vil det som vanlig arrangeres direkte juniorfinaler om morgenen, mens de beste juniorene slår følge med de beste seniorene inn i seniorfinaler om kvelden.

Det stilles selvsagt større forventninger til landslagssvømmere under NM enn andre. Sverre Næss (Bergensvømmerne) og Susann Bjørnsen (Setermoen) har slitt med sykdom i vår, og VM-drømmen brast for de to. Hvilken form er de i nå? Markus Lie (Bergensvømmerne) har vært i fin utvikling og med toppformen inne er han en mann å se opp for. Blir dette mesterskapet der Elise Næss Olsen (Bærumsvømmerne) får vist hva hun er god for igjen? 

Monica Johannessen (BSC), Niksa Stojkovski (Lambertseter), Klara Farkas (Bærumsvømmerne) og Silje Mikkelborg (Skjetten) er andre navn som trolig vil markere seg med topprestasjoner.

Det blir også interessant å se utøvere som til daglig trener i USA eller andre steder i utlandet. Lambertseter-kvartetten Stina Kajsa Colleou, Christine M. Pedersen, Line Løvberg og Peter Arnet styrker et allerede sterkt mannskap. Man har også navn som Runar Borgen (Tromsø) og Martin Hammer (Kongstensvømmerne) som kan være med i toppen.

Nevnte Lambertseter vil nok gjerne være med i den prestisjetunge kampen om å bli beste klubb. Sammen med hjemmeklubben BSC og Bærumsvømmerne blir det en interessant tvekamp som kan gi litt ekstra til duellene i bassenget - kanskje spesielt mot slutten av mesterskapet.

Vi ønsker alle deltagere lykke til i mesterskapet. Her på siden kan du følge stevnet via tekstoppdateringer, livetiming og web-tv ved å følge de ulike menyvalgene øverst.