FORHÅNDSOMTALE

LØPSOMTALE

PÅ KANTEN

LIVETIMING

RESULTATER

WEB-TV

På kanten


- Vi tar utfordringen fra østlandet2015 ble året da Bergen endelig skulle få arrangere et langbane-NM. Stedet er AdO Arena og stevnegeneral Morten Urdal er trygg på at langbane-debuten skal gå smertefritt for det som i mange år har blitt kalt svømmehovedstaden, men som er i ferd med å få seriøs konkurranse - og kanskje til og med bli distansert.

Mer om det senere.

- Har dere kontroll, Morten Urdal?

- Jeg føler vi har god kontroll. Vi har brukt forholdsvis lang tid og begynte allerede møtevirksomheten i fjor høst for så å gradvis trappe opp. Jeg ble litt stresset tidligere i uken, da bassenget plutselig ikke fungerte som det skulle. Så lenge det fungerer, så føler jeg vi har kontroll på resten, sier Urdal dagen før dagen.

- Det er klart det er en ny hall og nye omgivelser. Man fikk god erfaring og tilbakemeldinger etter Bergen Swim Festival. Det fungerte jo fint det, men så er det også noen ting vi vil justere.

- Er den rutinen som man har fått gjennom BSF viktig i denne sammenhengen?

- Det er en helt annen komite som jobber med NM langbane. BSF-komiteen har vært den samme omtrent siden oppstarten, mens her er det nye folk. Noen har vært med lenge i klubbene, andre er helt ferske. For mange er det en ny opplevelse å arrangere mesterskap. 

Nyskaping - i Norge
Arrangementsmalen for NM langbane er etterhvert blitt ganske satt. Juniorfinaler om morgenen som samme med forsøksheatene fungerer som kvalifisering til seniorfinalen på kvelden - alt det er kjent.

Men på årets NM skal det innføres noe nytt. Et internasjonalt snitt.

- Det mest nye er dette med call room. En del ting som skal gli for at det skal fungere, og ikke bli et stressmoment for utøverne. Det blir litt mer proft, selv om det sikkert kommer spørsmål om det er nødvendig å gjøre det på NM. Det kan bli en del av stevnerutinene til utøvere, og dermed blir kanskje ikke overgangen til det internasjonale så stort.

I internasjonale stevner er call room helt vanlig, og innebærer at man må melde seg i et separat rom en stund før stevnet. Det kan bli en mental prøvelse å forholde seg til de andre utøverne før man tidligere måtte og kanskje måtte legge om på rutinene sine.

Langbanetrening gir resultater?
Slike grep tillater nye AdO Arena, som også har medført en ny hverdag for svømmeklubbene i Bergen.

Etter et år med langbanetrening er det å forvente at man får se resultater av det i helgen.

- Hvilken effekt har det året med trening hatt for bergensklubbene?

- Det er vanskelig å si, kanskje man ser noen resultater etter mesteskapet i helga. Alle er enig om at det er en kjempefordel å trene på langbane. Det har helt sikkert gitt en treningseffekt. Om alle får det ut her det er ikke sikkert, men Jeg tror man vil se at bergensklubbene tar et steg i forhold til tidligere, sier Morten Urdal.

- Det har ikke bare fryd og gammen, men også uenighet om treningstider. Hvordan har det slått ut?

- Det er fortsatt en prosess når det kommer til treningstider og muligheter for samarbeid til det beste for alle. BSF og at alle sju klubbene arrangerer NM er med å bygger et enda bedre miljø klubbene i mellom. Hvertfall på ledernivå. Så må man ta steget slik at trenerne utvider det samarbeidet for at man skal kunne utnytte bassengtida maksimalt. Det er mange ønsker og behov, men det er ikke uendelig med kapasitet.

En fornøyd Delfana-trener i 2010. Blir stevnegeneralen i 2015 like fornøyd?

Skal ta det alvorlig
At Svømme-Bergen trenger å utvikle seg er klart. Vestlendingene har slitt med å holde følge med den voldsomme utviklingen som har skjedd på østlandet.

Der bergensklubber dominerte både junior- og seniornivå for noen år tilbake har pendelen skiftet. Foreløpig mest på junior- og ungdomsnivå der klasseforskjellen har vært stor på de siste mesterskapene.

Det smerter for den tidligere hovedtreneren i Delfana, nå daglig leder i samme klubb.

- Det er ingen tvil om det. Det merker vi, og vi skal ta det så alvorlig at vi tar den utfordringen. Slike ting går i bølger og det er ingen grunn til å få panikk. For noen år siden var det motsatt, men det er klart at noe må gjøres, sier Morten Urdal.

- Det er en tre-fire østlandsklubber som har gjort et veldig godt arbeid på juniorsiden. Vi er akterutseilt i de klassene og det skal man ta alvorlig. Vi skal ikke gjøre det mer dramatisk enn det er, men man skal bruke det som motivasjon for å snu det. Det gjøres mye bra, men noen østlandsklubber er rett og slett mye bedre.

- Det snur neppe fullstendig nå, hva forventer du av NM?

- Etter BSF med de profilene som var der, og de tilbakemeldingene de ga er det klart at mulighetene for å svømme fort er der. Vi kan se gode tider og rekorder som ryker. I tillegg forventer man vel kanskje spesielt på guttesiden en duell om kongepokalen mellom Lavrans og Henrik. Forhåpentligvis er det noen som kommer opp bakfra og kan utfordre de også. Cecilie er større favoritt på jentesiden. Forhåpentlig kommer det noen som utfordrer henne der også.

- Som tidligere hovedtrener og svømmer - hva er ditt beste NM-minne?

- Det er mange gode minner, men det er noen ting som brenner seg inn litt ekstra – en ting er med de vanvittig gode talentene som vinner gull etter gull, men det er klart at da Simen Dale tok sitt første seniorgull på 200 meter bryst så var det noe ekstra. Både på grunn av at han er et produkt av moderklubben Delfana og Bergensvømmerne, men samtidig var han i den perioden den som gjorde mest og trente best. Han var kjent for å svømme sakte på trening, men han gjorde ting grundig og jobbet. Han viser at selv de som kanskje ikke får ting mest naturlig og har det største talentet sånn sett kan gå helt til topps med knallhard jobbing.