FORHÅNDSOMTALE

LØPSOMTALE

PÅ KANTEN

LIVETIMING

RESULTATER

WEB-TV


Dag 4 - Oppsummering

Fem norske juniorrekorder siste dag

 Ti norske juniorrekorder, to seniorrekorder og 21 norske rekorder for funksjonshemmede. Henrik Christiansen ble beste juniorutøver, mens Silje Mikkelborg var UMs beste og Adam Ismael Wenham ble NM-kongen blant de funksjonshemmede.

Det er fasit etter fire dager med junior-NM og UM i Nadderudhallen.

På avslutningsdagen ble det satt fem norske juniorrekorder.

Først Silje Poll Mikkelborg fra Skjetten som tok Anne-Mari Gulbrandsens 14 år gamle norske juniorrekord på 100 meter bryst. Deretter fulgte Bærumsvømmerne opp med sin tredje juniorrekord på jentenes fristafetter da de vant 4x50 meter fri.

Til slutt var det Markus Lie som svømte 100 meter rygg halvsekundet fortere enn det Lavrans Solli gjorde da han var junior med 52,90 i finalen på den individuelle øvelsen. Lie ville imidlertid mer – og på førsteetappen satte samme mann en ny norsk juniorrekord med nok et halvsekund dropp. 52,44 var bare 0,02 sekunder fra Sollis seniorrekord.

Rekordfesten var imidlertid ikke over. Skjettens guttelag overtok ledelsen på stafetten og kvartetten Christiansen, Scheie Bråthen, Fløgstad og Gundersen svømte like godt inn til en ny juniorrekord også der.

Dermed en pangavslutning på et norsk juniormesterskap som nok en beviser at mye positivt skjer i norsk svømming. Toppen blir stadig bedre, og bredden blir stadig bedre. Aldri har det vært så vanskelig jevnt over å komme til en finale i et junior-NM som her i mesterskapet.

Henrik Christiansen ble beste juniorsvømmer, mens Silje Mikkelborg og Truls Wigdel vant prisene som UMs beste utøvere i hvert kjønn. Adam Ismael Wenham hadde beste prestasjon for funksjonshemmede.

Lambertseter ble beste klubb i UM, suverent foran Bærumsvømmerne. Det blant annet etter elleve gull som gjorde at de også vant medaljestatistikken.

Hjemmeklubben Bærumsvømmerne tok steget opp på topp i juniorklassen, da foran Skjetten og Bergensvømmerne. Skjetten ble imidlertid beste medaljesankere med gullvinnere som Henrik Christiansen, Silje Mikkelborg og Jørgen Scheie Bråthen på laget.

Få all stevnestatistikk her

Etter mesterskapet tok landslagssjef Petter Løvberg ut troppen til nordisk junior- og presenior-mesterskap i Väsby, Sverige i desember:

Junior:
Mads Henry Steinland (Bærumsvømmerne), Erik Årsland Gidskehaug (Madla), Tim Samuelsen (Madla), Marius Solaat Rødland (Vestkantsvømmerne), Eivind Bjelland (Haugesund), Ole-Mikal Fløgstad (Skjetten), Sigurd Holten Bøen (Aalesund)

Ariel Braathen (BSC), Marte Løvberg (Lambertseter), Celine Hilton (Lambertseter), Silje Mari Bjørlykke (Aalesund), Aleksandra Røys Stranden (Asker), Hedda Øritsland (Bærumsvømmerne), Andrea Holmboe (Lambertseter)

Pre-senior:
Markus Lie (Bergensvømmerne/Åstveit), Ole-Martin Bjørlykke (Aalesund), Knut Oscar Skipperud (Bærumsvømmerne)

Silje Mikkelborg (Skjetten), Maria Thompson Clausen (Bærumsvømmerne), Klara Farkas (Bærumsvømmerne), Majken Smith (Bærumsvømmerne), Sofie Reisænen (Vågsbygd)

Landslagssjefen hadde selv dette å si om mesterskapet:

– Det er alltid gledelig når man kan registrere at nivået flytter seg. I år er det nok en gang generelt et tøffere nivå for å svømme seg til en finale, som det var i fjor. Spesielt på guttesiden, men også på en god del jenteøvelser ser man en klar nivåheving, sier Petter Løvberg.

– Jeg tror grunnen er at det trenes mer, hardere og rettere i stadig flere miljøer. Det er også veldig tydelig hvilke miljøer det er, og det krever at de andre henger seg på. Det er nok også nå noen som har fått en aha-opplevelse om at nå må man hjem å trene etter junior-NM.

Denne nivåhevingen gir positive spiraleffekter.

– Resultatet er at stadig flere klubber og nye miljøer hiver seg på og innser hva som kreves for å henge med, noe som er positivt for norsk svømming på sikt. Jeg synes jo også det er gledelig når nye miljøer markerer seg. Bodø viser at de har noe på gang etter lengre tids fravær, og det er også flere andre som markerer seg på lignende måter både i UM og juniorsammenheng, sier Løvberg.

Med under to uker igjen til VM i Doha er Petter Løvberg oppmuntret av det han så fra særlig Henrik Christiansen under NM.

– Han har ikke prioritert hovedøvelsene sine her. 400 meter fri var det virkelige testløpet, og der satte han norsk juniorrekord. Etter 1500-meteren hadde han melkesyreverdier som viste at han knapt hadde vært på terskel. Da er det bra å svømme på 15.12. I tillegg har han satt personlige rekorder på de sekundære øvelsene han har svømt, sier landslagssjefen.

Mange har reagert på størrelsen på dette UM/junior-NM og landslagssjefen lover nå at kravene skal strammes igjen

– Kravene kommer til å bli strammet inn ganske kraftig frem til Alta. Klubbene har vist at de tar utfordringen, men det må jobbes enda hardere neste år for å få mange med til mesterskapet.