FORHÅNDSOMTALE

LØPSOMTALE

PÅ KANTEN

LIVETIMING

RESULTATER

WEB-TV

NM i svømming, kortbane 2014

Velkommen til senior-NM i svømming på kortbane i Stavanger Svømmehall 3.-6.april.

Årets første norgesmesterskap i svømming bringer frem skrekkblandet fryd hos mange norske svømmere, trenere og ledere. 

Enten man skal delta på sitt første senior-NM, eller er en rutinert gammel ringrev i disse sammenhengene så er det noe helt spesielt med kortbane-NM tidlig på våren.

Resultatet av alle de dagene man stod opp tidlig, trosset snøstorm, sludd eller regntungt mørke for å gå på morgentrening skal åpenbare seg.

Noen er fornøyd med bare å være med og å kjempe om personlige rekorder - for andre handler det om heder, ære og selvsagt medaljer.

Ungdommen kommer
Norsk svømmings generasjonsskifte er velkjent etterhvert, og vi kan vente oss et senior-NM som blir dominert av fremadstormende juniorer - i tillegg til et knippe etablerte seniorer. Juniorgenerasjonen som vant nordisk mesterskap før jul forventes å ta nye steg dette året.

Og noen har allerede vist storform.

Les påtroppende juniorlandslagstrener Kay-Arild Paulsens tanker før mesterskapet På kanten.

Forrige helg satte Marius Solaat Rødland tre norske juniorrekorder på langbane under Danish Open, både på 100m og 200m fri. Rødland har tidlegare markert seg i mange ulike disipliner, men virker til å ha tatt de største stegene på friøvelsene den siste tiden. Akkurat de korte friøvelsene for herrer kan bli interessante å følge. Lambertseters Niksa Stojkovski returnerer i år, mens Martin Hammer virkelig ser ut til å ha fått farten opp etter å ha flyttet til USA for å studere. Her vil vi nok se en reell nivåheving i år. I sivet lusker også Christian Tronvoll.

På de lengre fridistansene har man også sett en reell nivåheving på guttesida de siste årene. Med Henrik Christiansen allerede EM-klar og garantert i hardtrening skal det bli interessant å se om Ole-Martin Bjørlykke eller andre virkelig kan utfordre ham.


Seniorprofiler
På samme stevne som Rødland satte norske rekorder tok Sverre Næss EM-kravet på 100 meter bryst og viste at han for alvor er tilbake i manesjen. Da er det vanskelig å se for seg at noen virkelig kan utfordre Næss, selv om Aleksander Sire neppe vil gi fra seg tronen uten kamp.

EM-klare Lavrans Solli har fokuset mye lenger frem i denne sesongen - men ryggsvømmingen på herrene blir spennende å følge. Armin Porobic og Markus Lie hadde stor utvikling forrige sesong, og selv om begge de to nok også går for mål senere i sesongen kan det være duket for interessante dueller også her.

Landslagets og butterflysvømmeren Sindri Thor Jakobsson er også et navn som kan komme til å dominere NM.

Nytt og etablert på jentesiden
På jentesiden er fjorårets komet Elise Næss Olsen et naturlig spennende å kort å følge med på som en del av den nye vinen som skal prege norsk svømming fremover. Hun vil nok gjøre seg bemerket og sanke gull både på butterfly-, rygg- og fri-distansene.

I tillegg er den eneste EM-klare jenta, og Norges eneste svømmer på elitelandslaget p.t., Cecilie Waage Johannessen en naturlig profil å trekke frem, selv om også hun tenker mer på Berlin i august enn NM kortbane i mars.

Landslagsutøvere som Cecilies tvillingsøster Monica og Susann Bjørnsen vil være med å sette en spiss på de korte frikonkurransene, der man kanskje har den største bredden på kvinnesiden i Norge om man plusser på Henriette Brekke som har valgt å stå utenfor landslaget og nevnte Næss Olsen.


Norge har lange og gode tradisjoner i brystsvømming for kvinner. Sofie Reisænen og Silje Poll Mikkelborg har utviklet et rivaleri på de to lengste brystdistansene, et rivaleri som har sørget for at de har vært i konstant utvikling. Har den fortsatt fram til kortbane-NM?

I tillegg er det alltid slik at det kommer en overraskelse eller to på NM. En overraskende medalje eller en oppsiktsvekkende tid.

Rung er med
Norges største svømmestjerne for tiden, Sarah Louise Rung, stiller til start i Stavanger, og selv om hun nok vil være den helt store profilen er det gledelig å se en økende deltagelse av funksjonshemmede.

På 50 meter rygg for kvinner på åpningsdagen stiller hele ni stykker. Det er tynnere på herresiden, og det er nok ingen risikabel påstand å si at Andreas Bjørnstad blir en dominerende figur der. 

Sarah Louise Rung var nylig nominert til idrettens Oscar, men nådde ikke helt opp i Laureus-utdelingen.

Her finner du startlister og annen informasjon til NM.

Klubbkampen
Fjorårets senior-NM ble et rent Bergens-oppgjør i klubbkampen, der BSC tok flest gull, mens Bergensvømmerne tok flest poeng.

De to klubbene forsynte seg med 27 av 47 gull som ble delt ut. Denne gangen vil det nok ikke bli den samme dominansen dømt ut fra startlistene, og resultatene siden den gang.

Det er nok grunn til å tro at spesielt østlandsklubbene rundt hovedstaden vil ha et ord med i laget denne gang.

I tillegg vet vi at Lambertseter vant junior-NM både på lang- og kortbane, og senior-NM på langbane på poeng, da BSC igjen tok flest gull.

Men nå er det nytt år, og nye muligheter.

På denne siden vil du kunne følge stevnet via tekst-oppdateringer med omtaler fra hvert løp, en oppsummering hver dag, resultatservice og kunne streame stevnet via web-TV. Alt ved å klikke på menypunktene øverst.