FORHÅNDSOMTALE

LØPSOMTALE

PÅ KANTEN

LIVETIMING

RESULTATER

WEB-TV


Dag 1 - Oppsummering

En norsk rekord og to verdensrekorder

Den første dagen av NM i svømming ble preget av mange tette dueller.

De helt store tidene uteble kanskje, med unntak av BSC sin norske rekord på 4x100 meter fri for damer og Sarah Louise Rung som viste gryende Paralympics-form med to verdensrekorder i løpet av 100 meter bryst. Både ved passering 50 og 100-meter leverte Rung de beste tidene oppnådd av en funksjonshemma utøver i klassen S5 noen gang.

 BSCs rekordløp gledet BSC-trener Flemming Skov Jenssen av flere grunner enn kun rekorden. Cecilie Johannessens sisteetappe varmet det erfarne trenerhjertet.

– Det løpet viser at hun er i ferd med å kome over den overtreningen hun led av i vår, sier Skov Jenssen.

Etappen var over et sekund bedre enn tiden Johannessen oppnådde på 100 meter fri under EM.

– Det er viktig at hun nå kommer seg helt over dette, så hun kan komme i normalt gjenge igjen, poengterer Skov Jenssen som sier at Johannessen har trent bare en brøkdel av det vanlige.

Les også: På kanten med Lavrans Solli: – Eg har det som trengs.

Stigende OL-form
Den eneste av våre OL-klare svømmere som stilte til individuell start på NMs første dag var Sara Nordenstam. Ho stilte sågar i to øvelser: 400 medley og 100 bryst.

Etter å ha fått et skremmeskudd på 100 bryst i forsøket, der hun kun var to hundredeler fra å ryke ut av finalen, leverte hun bedre prestasjoner i finalen.

– Det er resultatet av at hun skrudde på bryteren. Bryst-teknikken sitter bra nå, men hun må svømme med 100 % fokus og innsats for at vi skal få sett hvordan ting ser ut nå bare tre uker før OL, sier trener Joacim Lilleåsen.

Tidene til Sara på brystdelen i 400 IM og på 100 meter bryst er bedre enn tidene hun svømte under EM nylig.

– Hun har tatt tak. Hun er blitt fittere, sterkere og er god aerob. Det som blir interessant under resten av mesterskapet er å se hvor hun står anaerobt, fortsetter Lambertseter-treneren.

Jevne klubbkamper
Etter første dagen leder Bergensvømmerne klubbkampen for senior, kun to og et halvt poeng foran byrival BSC og ytterligere to og et halvt poeng foran Madla.

Madla leder på sin side klubbkampen for junior ganske suverent, med 10 poeng ned til samme Bergensvømmerne.

Bergensvømmernes trener Finn Zachariassen er ikke storfornøyd med åpningenav stevnet.

– I dag tidlig gir jeg svømmingen karakteren D, på kvelden hever vi oss til B-, analyserer dansken.

– Vi har mye mer å gå på. Vi blir for ivrige og åpner for mange løp for hardt, samtidig må vi passe oss for å bli for passive, sier Zachariassen som håper han kan finne de rette ordene til sine utøvere lørdag kveld.

BSC er suverene på seniormedaljestatistikken med fem gull for senior så langt. Madla er nesten like suveren på juniorsiden med fire gull.

 

Klubbpoeng junior

Klubbpoeng senior

Medaljeoversikt junior

Medaljeoversikt senior

 

 

Landslagssjefens analyse
Petter Løvberg gledet seg selvfølgelig over de gode tidsmessige prestasjonene under NM, som Sindri Thor Jakobssons 100 meter butterfly, Elise Næss Olsens 50 rygg og Cecilie Johannessens stafettetappe, men det var et annet øyeblikk som han klassifiserte som det mest interessante.

Sophia Broberg Skeltved fra Tromsø sin 100 bryst på 1.11,50. Personlig rekord med to sekunder.

– Tiden er isolert sett ikke fantastisk om vi ser internasjonalt, men det er en 20-åring som hever seg med to sekunder. Det er interessant. Det viser at også jenter kan heve seg i voksen alder, bare man er tålmodig. Dropper hun litt til så er hun plutselig ned på 1.09 - og da snakker vi et bra nivå, sier Vadsø-væringen som også gledet seg over en ting til ved Broberg Skeltved.

– Hun er jo fra Nord-Norge!

Landslagssjefen gledet seg også over de norske juniorene som rasket med seg mange medaljer under første dagen av Nordisk ungdomsmesterskap i Danmark. De prestasjonene kan du lese mer om på svomming.no. NUM-deltagerne blir med på NM fra søndag kveld.